divendres, 8 d’abril del 2011

Preparats per al canvi

Pareix mentira que faça ja quatre anys de la primera volta que vaig exercir el meu dret de vot per primera vegada, també a les eleccions municipals, però encara em pareix mes mentira veure lo poc que ha canviat el nostre poble des de aleshores, i on ho ha fet, ha sigut a pitjor. Veure com els joves d’Orpesa han tingut que omplir les seues hores d’oci fora de la nostra petita ciutat, o com molta gent troba problemes per a cursar uns estudis superiors perquè no pot desplaçar-se en cotxe, i el transport públic no li dona una solució. Estes son només algunes de les coses que hem van fer pensar i dir-me, hi ha que fer alguna cosa per canviar-lo, i ací estic.

Molts s’hauran preguntat perquè he elegit el BLOC per donar aquest pas endavant, la pregunta es respon per ella mateixa, només cal mirar l’actual equip de govern, i vore com l’única alternativa seriosa, autònoma, i que de veres lluita per millorar el nostre poble es fa per part del dos regidors del BLOC. En les properes eleccions ocuparé la quarta posició en la candidatura que presentarà el BLOC per liderar aquest canvi polític que tant necessita la nostra població. En els darrers anys Orpesa a experimentat un enorme creixement tant en numero d’habitants com en extensió. Però com aquest creixement no ha sigut bé previst, i s’ha deixat la gestió en mans de la improvisació, els ingressos generats per tanta construcció no han sigut destinats a millorar el poble, i ara ens trobem que hem perdut la majoria d’avantatges que te ser un poble menut i no hem guanyat cap dels avantatges de ser un poble més gran.

Des del BLOC volem projectar el futur i transformar Orpesa en un poble pensat per als veïns/nes, amb els millors serveis possibles, i que les generacions que han de vindré no es troben amb els mateixos obstacles que jo i la resta de generacions actuals ens hem trobat. Els joves necessitem un canvi, Orpesa necessita un canvi, el BLOC està preparat per dur-lo a terme, i jo per a intentar ajudar-los a aconseguir-ho, i vosaltres?.

Trabajo para empresas y trabajadores de Orpesa

Son muchos los trabadores en paro y las empresas de construcción que se quejan amargamente de la falta de interés que tiene el gobierno local en dar trabajo a las empresas locales. El PP se defiende argumentado que tiene que cumplir la ley. Es cierto que tienen que cumplir leyes. Pero si gobierna el BLOC, seguiríamos cumpliendo la ley, con toda seguridad, beneficiando a las empresas de Orpesa y no a personas “seleccionadas” a dedo. La ley 30/2007 de contratos del sector público tiene varias modalidades de contratos, que son: El contrato menor, que permite adjudicar directamente las cantidades máximas siguientes dentro del mismo año.

Obras…………… 50.000 €

Servicios…………18.000 €

Suministros………18.000 €

El contrato menor permite contratar directamente con una empresa, el PP lo utiliza para elegir a aquella que le es más afín. Una vez se aprueba el presupuesto se efectúa la obra y se paga. Por parte del BLOC proponemos informar de todas las obras de contrato menor a TODAS las empresas de construcción, electricista, fontaneros, etc. y que todos pasen presupuesto.

El ayuntamiento, por la competencia de las ofertas presentadas, se ahorraría mucho dinero y repartiría el trabajo para todos, no sólo para las empresas amigas del PP. Otra posibilidad de contrato es a través del procedimiento negociado sin publicidad que permite contratar por las cantidades máximas siguientes (dentro del mismo año).

Obras…………..200.000 €

Servicios…………60.000 €

Suministros………60.000 €

Dentro del procedimiento negociado sin publicidad las cantidades económicas, aumentan considerablemente. Según la ley hay que pedir un mínimo de tres presupuestos, pero no marca máximos. En este caso el BLOC propone informar a TODAS las empresas para pujar. Muchas empresas de Orpesa al conocer los procedimientos, se preguntaran, ¿porque el ayuntamiento como mínimo no les pide presupuesto y les da la posibilidad de pujar? La respuesta es clara, porque el PP gasta las contrataciones municipales para ganar adeptos y no para buscar el beneficio de TODAS las empresas. Hay que añadir que el BLOC es el único grupo municipal de la oposición que lleva toda la legislatura pidiendo dar trabajo a TODAS las empresas locales. Una tercera posibilidad de contratar es a través del procedimiento negociado con publicidad, que permite las cantidades máximas siguientes (en el mismo año):

Obras…………1.000.000 €

Servicios……….100.000 €

Suministros…….100.000 €

Este procedimiento por las cantidades económicas, es para empresas grandes, que han de cumplir una multitud de requisitos. Es cierto que en Orpesa, casi ninguna empresa los puede cumplir. El BLOC propone que desde el Ayuntamiento se lidere la propuesta de creación de Unión Temporal de Empresas (UTE) de empresas de ámbito autonómico o nacional, con empresas de Orpesa para poder beneficiar directamente a los empresarios y los trabajadores de nuestra población al poder participar en obras de gran envergadura. Como se puede comprobar, la legislación para la contrataciones municipales, permite más posibilidades de las que utiliza el PP. Por parte del BLOC asumimos el compromiso público, para que todas las obras del ayuntamiento reviertan en beneficio de TODAS las empresas y trabajadores de Orpesa. Por sentido común y por sensibilidad con toda la gente que lo esta pasando mal por la crisis.

dilluns, 21 de febrer del 2011

A favor de la llibertat d’expressió, a favor de TV3

El Partit Popular valencià ha tornat a demostrar que li preocupe ben poc el que pensen els valencians. En mig de tot el circ que estan montant pel Cas Gürtel, les acusacions al conseller Rafael Blasco per desviar fons de cooperació destinats a ONG’s a empreses pròpies o les múltiples imputacions amb les que compta Fabra, no se’ls ocorre una altra cosa que tallar una de les poques vies de comunicació que tenim amb “l’exterior”. Si a ells no els agrada TV3, tu tampoc la voràs. Això si, no cal patir que la senyal d’Intereconomia o Popular TV no la tallaran. Segur que no. Però, per què no volen que vejem TV3?

Si una persona només s’informa pels mitjans valencians segur que no tindrà una opinió massa negativa del govern Camps. Només hem de mirar Canal 9. Amb això està tot dit. Mentre que els uns ens hem de pagar la promoció del nostre partit els altres ho tenen tot pagat. Sí. Entre tots els valencians estem pagant la campanya permanent del Partit Popular. I si a això li afegim que tot el pastís de la TDT se l’han quedat gent com Jiménez Losantos o Pedro Jota, apanyats estem. Els objectius de la TDT eren fomentar la cultura, la llengua i audiovisual valencià, i no crec que ningú pense que aquesta gent estiga per la labor, encara més quan emeten tota la programació des de Madrid.

Una vegada enllestit l’entramat mediàtic al País Valencià, què toca fer ara? Com que no podem tarcar Televisió Espanyola o Cuatro tancarem TV3, que això si que ho podem fer. En la televisió catalana informen, no com ací. Si han de fotre canya a Mas o a qualsevol polític ho fan. I, si ho fan amb els polítics catalans, evidentment també ho fan amb els demés. I això no li agrada a Camps. A ell li agrada que parlen bé d’ell i qui millor per a fer aquesta tasca que ell mateix. Només ix de casa ja té el micròfon de Canal 9 preparat per a soltar el discurs que ha estat memoritzant mentre es provava algun traje.

Tant lluny ha arribat la paranoia popular que ens hem quedat sense TV3. Ara ens serà un poc més complicat conèixer allò que els nostres dirigents ens volen amagar. No obstant això, encara ens queden altres mitjans com la premsa, la ràdio o internet, però el que és realment indignant es l’absoluta intolerancia en la que actuen. Qui són ells per a dir-nos el què hem de vore? Què a les eleccions voten per nosaltres i prou. Què més done el que la gent vullga, el més important és manar quatre anys més.

Però, ja fora del terreny polític, per què no podem vore el que vullguem? Som una generació de valencians que hem crescut amb TV3, amb Son Goku i amb Arale, que ens divertim amb APM? o Polònia, que hem passat hores i hores amb Plats Bruts o que preferim vore el futbol o les carreres a la tele catalana. Hem triat TV3 perquè hem volgut. Tant neoliberals que són no s’entèn perquè han de posar portes al camp. Potser si s’hagueren preocupat de fer un canal decent i no d’utilitzar-lo en benefici pròpi no hauria fet falta tancar TV3.

dijous, 17 de febrer del 2011

Per una educació pública i de qualitat de 0 a 3 anys


El BLOC Jove d’Orpesa s’ha sumat a la “Iniciativa Legislativa Popular – Compromis per l’Educació Infantil de 0 a 3” per a aconseguir una plena escolarització de la població infantil de 0 a 3 anys i la creació d’una xarxa pública valenciana d’escoles infantils. Aquesta ILP naix de la Coalició Compromís, liderada pel BLOC Nacionalista Valencià, i pretèn replegar 50000 signatures per a que es puga dur a terme.

Al llarg de les darreres setmanes estem reunint signatures per tot Orpesa per a col·laborar en aquesta inciativa fonamental. Cal garantir una educació pública infantil per a tots els xiquets i xiquetes i exigir a la Generalitat Valenciana que es deixe de gastar els diners en la Copa America i en fer circuits de Fòrmula 1. L’educació no és cap negoci.

Creem que no és de rebut, i més encara en l’època de crisi econòmica que estem patint, voler fer caixa amb l’escolarització dels més menuts. A Orpesa, el Partit Popular va aprovar uns preus desorbitats per a l’escola infantil municipal: de 0 a 1 anys 380 €, de 0 a 2 anys 280 € i de 2 a 3 años 220 €, a les que s’havia d’afegir una tarifa de 75 € més per menjador. Des del Bloc vam denunciar aquesta barbaritat.

No van rectificar els preus, encara que amb la subvenció de Conselleria el cost per a l’usuari s’ha disminuit. Un cost que encara seria més reduït si d’un principi s’hagueren aprovat unes tarifes lògiques. Torreblanca, per exemple, cobre 100 € i a Benicàssim només s’ha de pagar el menjador. A més, la empresa concesionària no faria un negoci tant clar si el PP no haguere fixat uns preus per persona i mes tant elevats.

Per açò hem decidit eixir al carrer i recolzar la ILP que proposa el BLOC a Les Corts. Hem de garantir que casos com el d’Orpesa no es tornen a repetir a cap poble valencià. Des del BLOC i el BLOC Jove d’Orpesa apostem per un educació pública i de qualitat per a tots i, sobretot, sense cap finalitat lucrativa.

La paciència és la clau de la solució

La taxa d’atur a Espanya es situa al voltant del 20,33%, sent aquesta una xifra espantosa per a un país com el que vivim. Desgraciadament també vivim en una de les comunitats autònomes que mes taxa d’atur té, la qual es situa en el 22,91% i a Castelló en el 23,96%. Però totes aquestes dades són una gran notícia si es comparen amb la situació en el municipi d’Orpesa, on les enquestes de l’Institut Nacional d’Ocupació (INE) deixaven en 2009, amb un cens de 11245 habitants, l’escandalosa xifra del 52,44% d’atur passiu, un 11,42% d’actius en atur i tan sol un 36,14% de població activa. Sempre són les persones joves les que sofreixen més la situació de desocupació, per aquest motiu la joventut ha de ser capaç de lluitar per ella mateixa i intentar que la situació canvie a nivell general.

Només serà possible amb l’esforç i la unitat d’una joventut preparada per al futur i per a la vida laboral. Els estudis i l’educació deuen ser l’eix central dels propers anys, i s’ha d’educar al jove de manera que sigui capaç d’afrontar pel mateix els seus problemes i les seves aspiracions de futur.Clar està que des d’un ajuntament no es poden fixar una metes educatives perquè aquestes són fixades per la Generalitat Valenciana.

Però si que es poden millorar la relacions entre administracions publiques i serveis públics, dotant d’unes millors infrastructuras i ajudes econòmiques a col·legis i instituts per part de l’Ajuntament. Aquestes ajudes econòmiques han de tenir dos objectius clars, d’una banda major inversió sobre associacions vinculades al col·lectiu educatiu i per una altra ajudes directes sobre el propi estudiant, ja que sempre sol ser el mes oblidat però és el més necessitat. Per exemple, algú que semble que no existeix a Orpesa és l’estudiant universitari, està totalment oblidat per part de les institucions locals.

Necessita desplaçar-se diàriament a Castelló, o bé pot estar vivint a una altra ciutat en la qual està completant els seus estudis superiors. Per aquest motiu, es necessita dotar d’ajudes econòmiques al transport universitari i, per descomptat, millorar exponencialment el deficient transport públic a Orpesa.

A més, l’ajuntament no es deu convertir en la major empresa d’un poble o ciutat, i menys encara en el bressol del favoritisme. Així estem aconseguint que molta gent se’n vage del nostre poble i una altra que és la que mes mal fa, que els recentment titulats decideixein abandonar Orpesa com a residència habitual, malgastant el talent de molts joves. Un talent que va acompanyat de noves idees de futur i un compromís emprenedor que portaria a Orpesa noves empreses i per això, un major número de llocs de treball per millorar la situació de desocupació. En conclusió, qualsevol veí es pot adonar de la lamentable situació que aquesta passant a Orpesa i de les poques idees de futur que té un equip de govern ranci i sense compromís.

Des del BLOC ens comprometem a donar nous aires de joventut, una joventut ferma i intel·ligent, que té a la seva al voltant un gran suport, presentant un nou model de ciutat, on el ciutadà deu ser l’eix central i el jove el futur de la nostra vila.

Jacob Cobos

El BLOC Jove en las próximas elecciones municipales

A finales del año 2009 salió el primer escrito del BLOC Jove y, con él, la crispación del equipo de gobierno del PP. En este primer escrito ni se insultaba ni se menospreciaba a nadie, sólo nos presentabamos como una ayuda en uno de los muchos sectores que tiene abandonado nuestro ayuntamiento, la juventud. La reacción de los populares fue sentirse ofendidos. Así nació el BLOC Jove, y así fue como sus miembros empezaron a ser discriminados por algunos concejales del PP. Después de un año y medio haciendo propuestas a la Concejalía de Juventud, a través del grupo municipal del BLOC, todas han sido rechazadas. Hemos conseguido mejoras en el Casal Joven con críticas constructivas. Pero no es bastante tenerlo abierto, actividades recreativas y charlas sobre salud y orientación profesional, son sólo ejemplos de cosas que se deberían hacer. También queremos impulsar el patrimonio cultural del pueblo así como ampliar la biblioteca y su horario. Para ello, entre otras cosas, tenemos estar más cerca del pueblo y poder dar a los padres la oportunidad de elegir un futuro mejor para sus hij@s.

Hemos decidido, por voluntad propia y sin ningún tipo de presión ni sintiéndonos manipulados por nadie, dar otro paso adelante y entrar en lista del BLOC en las elecciones municipales del próximo mes de mayo. La presencia de la gente joven no será testimonial ya que Juan Carlos Castellet ocupara el cuarta posición, yo ocuparé la sexta. Creemos y lucharemos por el cambio político en Orpesa que lidera el BLOC.

Eric Traver Casañ