diumenge, 26 de desembre del 2010

Valencià, llengua d’integració

Amb el lema “Valencià, llengua d’integració”, el BLOC Jove d’Orpesa ha iniciat una campanya per tal de fer arribar a la gent del nostre poble un missatge de cohesió entre les diferents cultures mitjançant la nostra llengua. El valencià és una llengua romànica igual que l’italià o el francés i pot ser senzilla aprendre-la al mateix temps que també s’apren el castellà. Les terres en les quals vivim des de fa set segles han compartit unes tradicions, una cultura i una llengua que forma part de totes i tots, on tot ciutadà té el dret de conèixer-la i utilitzar-la. En els darrers anys, hi ha hagut un gran nombre de nouvinguts d’altres parts d’Espanya i del món a la nostra vila, on aquestos, en alguns casos, no tenen el coneixement de les nostres arrels i no saben que tenim una llengua que ens uneix i que sobretot, els vol unir.

És per això que, moltes vegades, per accedir a un lloc de treball de l’administració pública i de vegades en el sector privat, el coneixement d’una altra llengua pot obrir noves portes i oportunitats. A més, no hi ha millor manera d’intergrar-se a un lloc nou que apendre la llengua que es parla allí on s’arriba. Comprar el pà o anar al metge no ha de ser cap problema, ha de convertir-se en una oportunitat de sentir-se un més. D’aquesta manera, les persones que formem part del BLOC Jove volem un futur millor per a tu, tant en l’escola, en el treball i per supost, en la teva vida social. En aquesta campanya, repartirem uns díptics informatius e intentarem donar-te informació sobre el valencià i com aprendre’l. Si voleu més informació sobre aquest tema, també podeu ficar-vos en contacte amb la Conselleria al telèfon 012 o bé contactar amb el BLOC Jove d’Orpesa a l’e-mail blocjoveorpesa@gmail.com. Perquè el valencià és llengua d’integració, lengua de integración, limba de integrare, langue d’integration, integration language e integradora de les altres 6907 llengües que hi ha arreu del món.

dilluns, 6 de desembre del 2010

Bo per Orpesa, dolent per als populars

Sols cal mirar enrere i repassar les actes municipals per veure que algunes de les propostes del BLOC que han sigut rebutjades pel Partit Popular, al cap del temps són dutes endavant per ells mateixos. Una mostra evident és la rehabilitació de la Torre de la Cordà, votada en contra sis vegades, altra, es la instal·lació de pannells informatius al voltant del poble, proposada y denegada dues voltes per després ser instal·lats pel PP. La reforma del jardí entre els carrers Amunt i Pins (darrere de la benzinera) a instàncies del BLOC també es va tombar en l’any 2007. La rehabilitació del C/ Santa Maria de la Cabeza la vam aconsellar en l’any 2004 i també es va ignorar per part dels populars. Aquests són exemples de propostes del BLOC al llarg de les dues legislatures que portem en l’ajuntament. Les nostres iniciatives són per Orpesa i no volem drets d’autor.

Tampoc demanem que se’ns pengi cap medalla o guardó, però el que si que volem és que el PP deixi de banda la seua conducta infantil que retarda les millores esperades per tothom. Els orpesins i les orpesines, sinó fóra per la simple negació d’algunes de les nostres propostes, podríem gaudir abans de millores, i com no, poder-ne sumar algunes més. Dur un poble endavant com Orpesa no és cap joc, i qualsevol proposta que estiga lligada a la millora i potenciació de la nostra vila, deu de ser, com a mínim, valorada. Tal volta, si els populars abans de cada ple observaren i estudiaren millor les nostres propostes, la seva decisió seria diferent. Però per contra es veu que no és així, perquè només hi ha dues respostes possibles a aquesta actitud de l’equip de govern, o no estimen Orpesa, o bé és un “no” per ser una proposta del BLOC. Independentment de quin sigui el motiu d’aquest no sistemàtic, tenim que ser conscients de que tant Orpesa, els seus ciutadans i turistes, perdem una bona oportunitat per desenvolupar i modernitzar la vila.